Hoppa över navigering

Använda en QC20-ballbar för standarden ISO 10791-6

Verifiera och justera den kinematiska noggrannheten på 4- och 5-axliga verktygsmaskiner med hjälp av QC20-ballbar för standarden ISO 10791-6.

Vad är ISO 10791-6?

Standarden ISO 10791-6 används för att verifiera den kinematiska noggrannheten på 4- och 5-axliga maskiner, särskilt sådana som är utrustade med 3 linjära och 1 eller 2 roterande axlar.

Denna standard gör det möjligt att analysera kontureringsnoggrannheten på linjära och cirkelformade banor genom att samtidigt koordinera rörelsen längs tre kartesiska axlar och 1 eller 2 roterande axlar.

Standarden ISO 10791-6 fokuserar primärt på av analysera verktygsmaskiners prestanda snarare än att erbjuda kompenseringsdata för att korrigera maskinen.

Du hittar mer information i standarden ISO 10791-6 och applikationsmeddelandet nedan.

Vad behöver jag för att utföra testet?

QC20 ballbar

Ikon för QC20 ballbar ISO10791

De flesta tester som anges i ISO 10791-6 kan utföras med hjälp av en QC20 ballbar för verifiering av verktygsmaskiner. Under fleraxliga rörelser försöker en verktygsmaskin att bibehålla en fast separation mellan verktygsspetsen och arbetsstycket. QC20 ballbar kan mäta kontureringsprestanda genom att mäta alla avvikelser mellan verktygsspetsen och arbetsstycket medan den följer fleraxliga verktygsbanor.

Ballbar Trace-programvara

Ikon för ballbar Trace ISO10791

Standarden ISO 10791-6 kräver rapportering av den högsta till lägsta avvikelsen vilket lätt kan uppnås genom att registrera data med Ballbar Trace-programvaran.

Data som registrerats med Ballbar Trace kan sedan analyseras och rapporteras till ISO 10791-6 med analysprogramvaran XCal-View (version 2.3 och högre).

Centreringsenhet för ballbarspindel

Ikon för QC20 ballbar spindelcentrum ISO10791

För att utföra tester i enlighet med standarden ISO 10791-6 är det avgörande att ballbarverktygets hållare centreras i spindeln före testet. Även om ISO 10791-6 inte anger något centriskt värde, måste verktygshållaren riktas in mot spindelns centrumlinje för att eliminera inställningsfel på testet.

Ballbarspindelns centreringsanordning hjälper till att centrera verktygshållarspetsen mot spindelns centrumlinje.

Skaft och adaptrar

OMP4060 skaftikon

Kon- eller parallellskaft kompatibla med Renishaw OMP40 prob. Som alternativ kan ett OMP60 konskaft användas med en OMP40 skaftadapter för att erbjuda en metod för att positionera verktygshållarens spets på spindelns centrumlinje.

Databladen nedan innehåller mer information om skaften och adaptrarna.


XCal-View programvara för analys

Ikon för XCalView ISO10791

XCal-View analysprogramvara (version 2.3 och högre) analyserar snabbt data som registrerats av Ballbar Trace.

Rapporter kan genereras direkt med XCal-View analysprogramvaran i enlighet med olika internationella maskinprestanda-kontrollstandarder, inklusive ISO 10791-6.

Detaljprogram

Ikon för detaljprogram ISO10791

Det krävs specifika detaljprogram för att utföra tester enligt ISO 10791-6. Ballbar Trace-programvaran producerar för närvarande inte något detaljprogram.

Se ytterligare resurser nedan för att ladda ned och redigera makrobaserade detaljprogram som passar din maskin under test.

Hur kan Ballbar Trace-programvaran hjälpa till vid verifiering av verktygsmaskiner?


Ballbar Trace är en flexibel programvara för tidsbaserad QC20-ballbar-datainsamling som kan förlängas upp till 5-axlig maskinverifiering.

Denna programvara som registrerar data i realtid, uppfyller standarden ISO 10791-6 och hjälper till med statisk övervakning av vibrationer och avvikelser på verktygsmaskiner.

Utökad dataanalys

Ballbar Trace-data kan snabbt analyseras med hjälp av XCal-View-dataanalysprogrammet (version 2.3 och högre).

Rapporter genereras direkt i enlighet med ISO 10791-6 och flera internationella maskinprestanda-standarder.

Ladda ned Ballbar Trace

Kostnadsfri QC20 ballbar datainsamlingsprogramvara för verifiering av 5-axliga verktygsmaskiner.

Ballbar Trace-programvara

Ytterligare resurser

 

Kontakta vårt försäljningsteam idag

Kontakta ditt lokala kontor för att få mer information och prata med någon av våra experter.